Hyönteiset suosivat kotimaisia hotelleja – Pörriäinen saa ötököiltä viisi tähteä

29.03.2021

Hyönteiset suosivat kotimaisia hotelleja – Pörriäinen saa ötököiltä viisi tähteä
Suomalainen lehtipuu. Se sopii hyvin polttopuuksi suomalaiseen kesäsaunaan. Ja lehtipuusta tykkäävät myös kotimaan hyönteiset. Utemanin hyönteishotelli Pörriäinen on paras vaihtoehto, kun haluat houkutella pölyttäjähyönteisiä kotipuutarhasi hedelmäpuihin ja marjapensaisiin.
Viime vuosina on uutisoitu maailmanlaajuisesti hyönteiskadosta. Yksi syy katoon on pölyttäjähyönteisten pesintäpaikkojen määrän vähentyminen. Vihreän luonnon tilalle on noussut harmaa betoni.

Pölyttäjähyönteisten vähentyminen näkyy myös Suomessa. Huolestuttava uutinen tavoitti myös Utemanin yrittäjää Himangalla. Jaakko-Matti Joensuu ryhtyi tuumasta toimeen. Ongelmaan kun on kuitenkin olemassa oivallisen helppo ratkaisu.

Niin sanotut hyönteishotellit houkuttelevat todistetusti pölyttäjähyönteiset luoksensa. Utemanilla oli tarvittavat raaka-aineet ja työvälineet hotellinvalmistukseen jo omasta takaa.

– Suomalainen uunikuiva lehtipuu. Se on paras mahdollinen tähän tarkoitukseen. Se sopii meidän luontoon, ja myös hyönteiset viihtyvät tutuntuntuisessa ympäristössä, Joensuu toteaa.


Suomalainen Avainlippu-tuote


Utemanin Pörriäinen -hyönteishotelli on saanut arvostetun Suomalainen Avainlippu -tuotemerkinnän. Se tarkoittaa, että hyönteishotelli on täysin kotimaisin voimin valmistettu. Marketeissa myynnissä olevat ötökkähotellit on sen sijaan monesti tuotu ulkomailta ja tehty esimerkiksi halvasta bambupuusta, joka saattaa tutkimusten mukaan olla jopa haitallinen hyönteisille.

– Ei bambu, joka kasvaa etelänmailla, tunnu meidän hyönteiselle kodikkaalta samalla tavalla kuin suomalainen lehtipuu. Havupuu ei myöskään sovellu tähän tarkoitukseen pihkan takia, hyönteiset eivät siitä tykkää, Joensuu sanoo.

Pörriäinen on kotimainen hyönteishotelli, joka valmistetaan ötököille sopivasta suomalaisesta lehtipuusta.


Utemanille hyönteishotelleiden valmistus on ekologinen teko, ei vain hyönteisten ja kotimaisuuden osalta, vaan myös tuotannollisten syiden takia.

– Valmistamme myös takkakynttilöitä, joiden puurunkojen pitää olla ehjiä myös sen jälkeen, kun niihin porataan reikä. Puut, joissa on halkeamia eivät sovellu takkakynttilöiksi, mutta hyönteishotellille pienet halkeamat ovat todistetusti jopa hyvä asia viihtyvyyden kannalta. Tämä kuvio sopii meille oikein hyvin, ei menee puutavaraa hukkaan, vaan hyötykäyttöön, Jaakko-Matti Joensuu toteaa.


Pörriäinen on helppokäyttöinen


Hyönteishotelli Pörriäisen johtajaksi pääsee ilman matkailualan tutkintoa. Itse asiassa Pörriäisessä saat huoneet täytettyä, kunhan teet niin kuin tuotteen mukana tulevassa ohjeessa sanotaan.

– Hyönteishotelli pitää asentaa niin, että se on siellä missä aamuaurinko nousee. Eli suunnan pitää olla kohti itää. Silloin yön aikana tullut kosteus kuivuu heti aamusta, Joensuu sanoo.

Hotellit kiinnitetään helposti esimerkiksi talon seinään tai kiinteään aitaan yhdellä ruuvilla. Hyönteishotellit soveltuvat niin kaupunkimaisemaan kuin maaseudulle.

Hyönteishotelli kannattaa suunnata kohti aamuaurinkoa.


– Kaikki paikat, joissa jotain vihreää kasvaa ja pölytystä tarvitaan, siellä hyönteishotellit ovat hyödyllisiä. Ötökkähotellit mahdollistavat jopa parvekekasvatuksenkin, jos kyseessä ovat tomaatit tai kurkut. Kyllä ne hyödylliset ötökät tulevat, jos on paikka mihin jäädä asumaan, Jaakko-Matti Joensuu sanoo.

Niiden hotellinjohtajien, jotka haluavat antaa kaikkien kukkien kukkia, kannattaa tarttua härkää sarvista viimeistään huhtikuussa. Heti kun lumet sulavat, koronarajoituksista piittaamattomat hyönteiset ovat liikkeellä sankoin joukoin.

Utemanin hyönteishotellin nimi on Pörriäinen. Tuotetta myydään Halpa-Halli -ketjun liikkeissä ja myös yksittäisissä kivijalkaliikkeissä ympäri maan. Netin kautta Pörriäistä voi tilata myös Suomen luonnonsuojelun tuki oy:n ja Utemanin omasta verkkokaupasta.